12.11.2021. ·
4 min

Održana je panel diskusija “Stanje AI industrije u Srbiji”

HelloWorld
0
Održana je panel diskusija “Stanje AI industrije u Srbiji”

U prostorijama Naučno tehnološkog parka Beograd, 9. novembra 2021. godine, održana je panel diskusija “Stanje AI industrije u Srbiji” u organizaciji neprofitne organizacije Serbian AI Society i Wonderland AI summit-a.Panel je okupio predstavnike Vlade, akademske zajednice i privrede. Govornici su bili Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, Jelena Slivka, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednice Vlade Srbije, Miša Miletić, predstavnik kompanije Huawei i Jovan Stojanović, suosnivač startapa Anari AI.

Govornici su predstavili gde se Srbija nalazi trenutno kada je razvoj veštačke inteligencije u pitanju. Predstavljene su glavne prepreke veće prisutnosti veštačke inteligencije u razvoju ekonomije i društva, kao i ko su glavni akteri razvoja veštačke inteligencije i inovativnih rešanja u ovoj oblasti.

“Naše tržište je mlado što se tiče razvoja veštačke inteligencije i kompanija Huawei radi intenzivnu edukaciju i podršku tržišta”, podelio je Miša Miletić. Kompanije poput Huawei i velike korporacije za sada rade aktivno na edukaciji u polju veštačke inteligencije. U saradnji sa fakultetima, kompanije kreiraju laboratorije i kurseve za primenu veštačke inteligencije. “Prošle godine kreirana je jedna od najvećih AI laboratorija u regionu u Huawei kancelariji u Beogradu gde zajedno sa fakultetima i developerima prikazujemo i edukujemo korisnike”, istakao je Miša Miletić.

“Stanje je dobro, ali uvek može mnogo bolje”, osvrnuo se Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije. Usvajanjem nacionalne strategije Srbija je postavljena za regionalnog lidera. Od septembra učenici osnovnih škola imaju priliku da se kroz nastavu upoznaju sa veštačkom inteligencijom, dok srednjoškolci kroz izborne predmete mogu više naučiti o veštačkoj inteligenciji. Za jedan od ciljeva održivog razvoja stručnog kadra postavljen je broj od barem 500 studenata koji završavaju master kurseve iz veštačke inteligencije u narednim godinama.

Za sada postoji sedam kurseva koji će biti ključni za razvijanje budućeg kadra u oblasti veštačke inteligencije. Primetno je da se kadar razvija i kroz razvojne centre kompanija i rad u privredi na inovativnim rešenjima koja dolaze iz startap industrije. U narednom periodu može se očekivati da predstavnici startap industrije dobiju pristup infrastrukturnim resursima koji su od velike pomoći u razvijanju rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. 

“Interesovanje studenata raste što se može videti kroz diplomske i master radove, gde studenti uzimaju učešća i na projektima iz veštačke inteligencije koji zahtevaju nestandardna rešenja”navodi Jelena Slivka, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Novi master programi koji obuhvataju mašinsko učenje i veštačku inteligenciju ispuniće očekivanja studenata koji su razmišljali o nastavku studija u ovoj oblati i pre same akreditacije programa. U prethodnim godinama i privreda je kreirala prostor da studenti nakon završenih studija nastave usavšavanje i kroz rad na praktičnim projektima iz oblasti veštačke inteligencije.

Novoosnovani Institut za veštačku inteligenciju Srbije biće jedan od mostova između akademije i privrede. Na lokalnom nivou primetan je nedostatak kadra koji ima iskustvo u razvoju i implementaciji projekata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji što predstavlja jednu od najvećih prepreka za brži razvoj industrije. Pored ključnog poznavanja razvijanja tehnologije neophodno je unaprediti znanje u oblasti zaštite intelektualne svojine.

Institut za sada okuplja desetak istraživača, većinski studente doktorskih studija koji imaju iskustvo rada u inostranstvu. “Institut formuliše kako najbolje da podrži startape i kako da rešimo prava intelektualne svojine”, ističe direktor Instituta Dubravko Ćulibrk.

Snimak panel diskusije dostupan je javnosti putem YouTube kanala udruženja Serbian AI Society:

Udruženje Serbian AI Society je nevladina, neprofitna organizacija koja je osnovana da podrzi razvojno-istraživačke projekte i ekonomiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji. Misija udruženja je da održi plan za razvoj ekosistema veštačke inteligencije koji će u narednih nekoliko godina pozicionirati Srbiju među najboljim svetskim ekosistemima.

Udruženje je vodeći deo ekosistema organizacija koje su usmerena ka promociji veštačke inteligencije. Ostali delovi ekosistema obuhvataju: 

  • Wonderland AI Summit - samit u oblasti veštačke inteligencije posvećen primeni i razvoju tehonologija budućnosti. Događaj okuplja preko 100 govornika i preko 2000 posetilaca
  • Angeliko - centar za razvoj asistivnih tehnologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, ima za cilj da obezbedi kreativni i prilagođeni prostor za rad osobama sa invaliditetom i time doprinese poboljšanju kvaliteta njihovog svakodnevnog života.
  • Anari: “Our purpose is to deliver the most intelligent computation for AI in just one click”.

Članove Udruženja čini oko 200 stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije koji dolaze iz najprestižnijih institucija kao što su kompanijie DeepMind, Microsoft, Huawei, akademske institucije iz Srbije (FTN, ETF) i inostranstva (Berkley, Stanford, MIT, ETH Zurich).

 

Oceni tekst

3
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga