13.09.2024. ·
2 min

Kako da ubediš produkt menadžera da prioritet bude tehnički dug?

HelloWorld
0
Kako da ubediš produkt menadžera da prioritet bude tehnički dug?

Tehnički dug često deluje nevidljivo, ali ozbiljno usporava rad tima, smanjuje produktivnost i povećava troškove. Kao inženjer, verovatno shvataš ovaj problem, ali izazov je ubediti produkt menadžera da se posveti rešavanju tehničkog duga umesto da stalno radi na novim funkcionalnostima koje donose brze rezultate. Da bi to uspeo, moraš da tehnički dug prikažeš kao poslovnu vrednost.

Produkt menadžeri su obično fokusirani na nove funkcionalnosti koje korisnici mogu odmah da koriste i koje pomažu u rastu kompanije. Međutim, dugoročno ignorisanje tehničkog duga može dovesti do usporenog razvoja i sve većih problema sa kodom, kao što su česti bagovi i duži vremenski periodi za izdavanje novih verzija.

Kako da ubediš produkt menadžera da reši tehnički dug?

Prvi korak je da shvatiš poslovne ciljeve kompanije i kako tehnički dug utiče na njih. Na primer, ako je cilj kompanije brži rast ili zadržavanje korisnika, objasni kako tehnički dug može dovesti do lošijeg korisničkog iskustva zbog bagova i slabijih performansi. Poveži tehnički dug sa poslovnim rezultatima kako bi produkt menadžer mogao da shvati njegovu važnost.

Zatim, kvantifikuj problem. Na primer, izračunaj koliko vremena tim troši na ispravljanje bagova ili rešavanje tehničkih problema. Ako rešavanje jednog baga traje dva sprinta, a jedan sprint košta oko 10.000 evra po developeru, jasno je da tehnički dug direktno povećava troškove. Ovi podaci mogu pomoći produkt menadžeru da vidi stvarni trošak ignorisanja tehničkog duga.

Nakon što prikažeš problem, ponudi konkretno rešenje. Tehnički dug ne mora da se rešava odjednom. Podeli ga na faze i postepeno rešavaj, što će olakšati planiranje i uklapanje u ostale obaveze tima. Predloži plan sa jasnim ciljevima, poput smanjenja vremena potrebnog za rešavanje bagova ili ubrzanja izdanja novih funkcionalnosti.

Na kraju, prikaži rešavanje tehničkog duga kao investiciju u budućnost. To će dugoročno omogućiti brže izdavanje novih funkcionalnosti, smanjenje bagova i poboljšanje skalabilnosti sistema. Produkt menadžeru će biti lakše da donese odluku kada vidi kako rešavanje tehničkog duga može direktno poboljšati poslovne rezultate.

 

Oceni tekst

3
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga