21.09.2023. ·
2 min

Microsoft integriše Python u Excel: Novi korak u naprednoj analizi podataka

HelloWorld
0
Microsoft integriše Python u Excel: Novi korak u naprednoj analizi podataka

Microsoft je najavio integrisanje Pythona, jednog od najpopularnijih programskih jezika, direktno u svoju Excel platformu. Javna probna verzija ove funkcionalnosti dostupna je već neko vreme, omogućavajući korisnicima da manipulišu i analiziraju podatke iz Pythona direktno unutar Excela.

Stefan Kinestrand, generalni menadžer za moderni rad u Microsoftu, objašnjava: "Možete manipulisati i istraživati podatke u Excelu koristeći Pythonove grafikone i biblioteke, a zatim da koristite Excelove formule, grafikone i PivotTabele za dalje detaljisanje vaših saznanja. Sada možete da obavljate naprednu analizu podataka u poznatom Excelovom okruženju putem direktne interakcije s Pythonom iz Excelove trake sa alatkama."

Jedna od prednosti ovog unapređenja je što korisnici neće morati da instaliraju dodatni softver ili da konfigurišu dodatke kako bi pristupili ovoj funkcionalnosti. Pythonova integracija biće deo ugrađenih konektora Excela i Power Query-ja. Uz to, Microsoft uvodi i novu PY funkciju koja omogućava da se Pythonovi podaci prikažu unutar mreže Excelove tabele.

Kroz partnerstvo sa Anacondom, Pythonovom repozitorijumu, popularne Python biblioteke kao što su pandas, statsmodels i Matplotlib biće dostupne unutar Excela. Izračunavanja u Pythonu izvodiće se u Microsoftovom oblaku, a rezultati će biti vraćeni u Excelovu tabelu.

"Uzbudjen sam što ova izvanredna, čvrsta integracija Pythona i Excela sada vidi svetlost dana. Očekujem da će obe zajednice otkriti zanimljive nove primene u ovoj saradnji, što će povećati sposobnosti svakog partnera”, rekao je Gvido van Rosum, tvorac Pythona i sada istaknuti inženjer u Microsoftu, piše The Verge.

Nova funkcionalnost Python u Excelu počinje danas da se uvodi kao javna probna verzija za Microsoft 365 Insajdere u Beta kanalu. Inicijalno će biti ograničena na Windows platformu, dok će za druge platforme biti dostupna "u kasnijem periodu". Microsoft napominje da će Python u Excelu biti uključen u Microsoft 365 pretplatu tokom probnog perioda, ali da će "neke funkcionalnosti biti ograničene bez plaćene licence" nakon što probni period istekne.

Oceni tekst

5
7 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima