U toku je Regionalni sajam poslova! Poseti IT kategoriju i pronađi posao.

10.10.2024. ·
1 min

Održan vebinar: Novi zakon o informacionoj bezbednosti - šta nam donosi i kako ga implementirati

HelloWorld
0
Održan vebinar: Novi zakon o informacionoj bezbednosti - šta nam donosi i kako ga implementirati

U organizaciji sajta Helloworld.rs, u četvrtak 26. septembra u 18 časova preko Zoom platforme održan je vebinar na temu: „Novi zakon o informacionoj bezbednosti- šta nam donosi i kako ga implementirati“?

Moderator ovog panela bila je Sanja Kekić, Assistant Director, Client Delivery in Cedars International  i Women4Cyber Serbia President, koja je razgovarala sa:

- Dr Markom Krstićem,  Head of Cyber Security Division and National CERT Affairs (RATEL)

- Brankom Džakulom, Co-founder @ Secfix & UN1QUELY , Cybersecurity Entrepreneur & Educator, Simplifying Cybersecurity Compliance, Scaling Startups at Digital Den i

- Urošem Babićem,  Security Architect at Crayon Serbia

Dr Marko Krstić na pitanje koje to novine sa sobom donosi novi zakon kaže da će prvenstveno on biti usklađen sa NIS 2 direktivom Evropske Unije, i da će se osnovati kancelarija za informacionu bezbednost, a takođe će se na nacionalnom nivou vršiti upravljanje ranjivostima.

Branko Džakula na konstataciju nedostatka stručnog kadra iz oblasti cybersecurity-ja dodaje da je izgradnja kapaciteta, odnosno obrazovanje stručnog kadra iz te oblasti ključna, jer su oni upravo nosioci implementacije i adresiranja problema u sprovođenju zahteva i zakona na svim nivoima, kao jedini kvalifikovani za taj posao.

Uroš Babić smatra da organizacije imaju zadatak da stvore sveobuhvatne strategije za podizanje svesti o pretnjama i bezbednosti među zaposlenima, i da tu mora postojati sistem obuka, procedura i konstantnih treninga koji će im u tome pomoći, i to vidi kao suštinski korak ka većoj sigurnosti u sajber svetu.

Na vebinaru su se još obradile teme poput važnosti zajedničkog delovanja za podizanje nivoa bezbednosti među organizacijama, kao i to koje trendove možemo očekivati u budućnosti u zakonodavstvu u oblasti sajber bezbednosti.

Za one koji to nisu, a imaju želju da čuju naše paneliste, snimak celog vebinara mogu pogledati na sledećem LINKU.

Oceni tekst

0

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga