U toku je Regionalni sajam poslova! Poseti IT kategoriju i pronađi posao.

12.07.2024. ·
2 min

Programeri ignorišu upozorenja, C++ sve popularniji

Programeri ignorišu upozorenja, C++ sve popularniji

Čini se da developeri nisu poslušali savet da prestanu da koriste C++ i C zbog bezbednosnih problema sa memorijom, s obzirom na to da najnoviji podaci ukazuju da se C++ popeo na drugo mesto Tiobe indeksa popularnosti programskih jezika, odmah iza Pythona, dok se C spustio na treće mesto.

Glavne snage C++ su performanse i skalabilnost, dok su najveća slabost brojni načini na koje se nešto može obaviti zbog velikog broja funkcija usled duge istorije i želje za maksimalnom kompatibilnošću sa starijim verzijama“, izjavio je Pol Jensen, CEO kompanije Tiobe Software, u blog postu povezanom sa objavom ovih rezultata.

Osvrćući se na mane, Jensen je naglasio da C++ otežava razumevanje i održavanje koda ako svako uradi nešto drugačije kako bi postigao istu stvar. „C++ i dalje poseduje funkcije koje niko ne bi trebalo da koristi, ali se ipak mogu iskoristiti“, dodao je Jensen.

Ovaj skok na listi je u suprotnosti sa izveštajem Nacionalnog direktora za sajber bezbednost koji je savetovao developerima da prestanu da koriste C++ i C zbog bezbednosti memorije. Izveštaj je napisan sa ciljem da se smanji rizik od sajber napada, a kao primer bezbednog programerskog jezika navodi se Rust.

„Savet nije baš najbolje osmišljen. Kako možete preporučiti Rust kada još ne postoje alati i developeri? Pritom, Rust je prilično kompleksan jezik za učenje, tako da nije nešto što želite da ostavite državnim developerima. Sa druge strane, C++ može biti korišćen na bezbedan način, ali morate znati kako to da uradite”, objašnjava Jensen.

C++ se u velikoj meri koristi u embedded sistemima, razvoju igara i softveru za finansijsko trgovanje, dodaje Jensen. Upozorenje je naišlo na oštru osudu kreatora C++ jezika, Bjarnea Stroustrupa, koji je naglasio napore C++ komiteta za standardizaciju da ovaj programski jezik učini bezbednijim.

Tiobe indeks rangira popularnost programskih jezika na osnovu povratne informacije brojnih inženjera širom sveta, kurseva i vendora koji su povezani sa svakim jezikom.

Top 10 najpopularnijih jezika u junu mesecu:

  1. Python, sa rejtingom koji iznosi 15.39%
  2. C++, 10.03%
  3. C, 9.23%
  4. Java, 8.4%
  5. C#, 6.65%
  6. JavaScript, 3.32%
  7. Go, 3%
  8. SQL, 1.75%
  9. Visual Basic, 1.66%
  10. Fortran, 1.53%

Poređenja radi, lista koju kompilira Pypl indeks popularnosti programskih jezika procenjuje popularnost nekog jezika na osnovu toga koliko se često on pretražuje na Googleu, i ona za mesec jun izgleda ovako:

  1. Python, sa udelom od 29.06%
  2. Java, 15.97%
  3. JavaScript, 8.7%
  4. C#, 6.73%
  5. C/C++, 6.4%
  6. R, 4.75%
  7. PHP, 4.57%
  8. TypeScript, 3.0%
  9. Swift, 2.76%
  10. Rust, 2.5%

 

Oceni tekst

5
5 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima