20.08.2024. ·
2 min

Rad od kuće ostaje popularan: Samo 3% kompanija zahteva stalni povratak u kancelarije zbog otpora zaposlenih

HelloWorld
0
Rad od kuće ostaje popularan: Samo 3% kompanija zahteva stalni povratak u kancelarije zbog otpora zaposlenih

Tehnološke kompanije koje su proteklih godina insistirale na povratku zaposlenih u kancelarije sada se suočavaju sa otporom, što je rezultiralo povlačenjem tih zahteva. Prema najnovijem izveštaju Flex Indexa, samo 3% firmi danas insistira na punom radnom vremenu u kancelariji, što predstavlja značajan pad u odnosu na prošlu godinu, kada je 8% kompanija imalo takve zahteve.

Istovremeno, 79% firmi u 2024. nudi potpuno fleksibilne radne uslove, što je blago povećanje u poređenju sa 75% iz 2023. godine. Više od polovine anketiranih kompanija (56%) koristi model "po izboru zaposlenih", koji omogućava radnicima da sami oblikuju svoje radne aranžmane prema svojim potrebama. Ovaj model je sada najpopularniji među tehnološkim kompanijama, dok je prošle godine samo 38% firmi nudilo ovu opciju.

Nasuprot tome, samo 18% firmi se opredeljuje za strukturisani hibridni model, gde se tačno određuju dani kada zaposleni moraju biti u kancelariji. Takođe, potpuno udaljeni radni modeli postaju ređi, sa samo 23% firmi koje ne nude fizičku kancelariju za svoje zaposlene, u poređenju sa 37% u 2023. godini.

Ovo istraživanje dolazi u trenutku kada veliki igrači u tehnološkoj industriji vode bitku sa svojim zaposlenima oko povratka u kancelarije. Na primer, kompanija Dell Technologies izazvala je nezadovoljstvo među zaposlenima kada je najavila da će zaposleni koji rade na daljinu izgubiti pravo na unapređenja ili promene uloga ako ne pristanu na povratak u kancelariju. Polovina zaposlenih u Dellu je ignorisala ovu pretnju, što je rezultiralo unutrašnjim nezadovoljstvom i otporom prema strogim merama.

Slično tome, Google se suočio sa poteškoćama u vraćanju zaposlenih u kancelarije, a pokušaji uvođenja strožih mera su naišli na snažan otpor, što je nateralo menadžment da preispita svoje odluke. Nedavno je bivši izvršni direktor Google-a, Erik Šmit, doveo u pitanje politiku rada od kuće, pripisujući lošije rezultate kompanije u trenutnoj AI trci upravo fleksibilnim radnim uslovima.

Uprkos brojnim prognozama da će povratak u kancelarije postati neizbežan, sve je jasnije da su hibridni modeli rada postali trajno rešenje u mnogim firmama, a podaci iz istraživanja Flex Indexa to samo potvrđuju.

 

Oceni tekst

3
2 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga