O kompaniji
156
Iskustva
85
Plate
3
Poslovi
Vega IT logo

Vega IT

4
12.04.2022.

Žene u IT industriji nisu mit

Helloworld

Neka od najpoželjnijih zanimanja današnjice vezana su za IT industriju.

Ipak, istraživanja su pokazala da su muškarci znatno dominantniji u tehničkoj industriji. Na svetskom nivou oni čine čak 80% ukupne populacije u inženjerstvu, što znači da je odnos muškaraca i žena 5:1 (Izvor: TrustRadius). 

Prvi programer na svetu bila je žena

Iako se IT industrija često podrazumeva kao „muška industrija”, prva osoba koju bismo danas nazvali programerom bila je žena - Ejda King Lavlejs.

Ejda Lavlejs je žena koja je napisala prvi algoritam namenjen da bude izvršen od strane mašine, zbog čega se smatra prvim programerom. Zbog njenog velikog doprinosa, američko ministarstvo odbrane donelo je odluku da programskom jeziku koji su razvili 1979. godine daju upravo naziv Ejda (engl. ADA).

Postavlja se pitanje šta je onda razlog što su žene, uprkos napretku društva, danas manje zastupljene u IT industriji nego što su bile u prošlosti?

Sa kojim se to izazovima susreću žene u IT industriji?

Postoji veliki broj predrasuda o ženama inženjerima u različitim industrijama, što je nesumnjivo jedan od razloga zbog koga se žene pre okreću drugim profesijama.

Statistike pokazuju da se žene teže odlučuju na obrazovanje u IT oblastima zbog uverenja da će imati sporiji profesionalni napredak, manju platu i biti manje cenjene od strane kolega i klijenata. Čak 78% žena u tehničkoj industriji smatra da moraju da rade više od svojih kolega da bi dokazale svoju vrednost (Izvor: TrustRadius).

Preko 30% zaposlenih u Vega IT kompaniji su žene

Jedna od najbrže rastućih domaćih IT kompanija u Srbiji, koja ima kancelarije u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici, dokaz je da u IT industriji itekako ima mesta za žene. U Vega IT kompaniji preko 30 posto zaposlenih su upravo žene.

Kako bismo saznali više o tome kako je biti žena u IT industriji, pričali smo sa Tamarom Zorić, koja zaposlena u Vega IT kompaniji kao Software developer. Pored toga što je inženjerka, ona je i naučnica, slikarka, kao i autorka više naučno-istraživačkih radova.

Govoreći o predrasudama koje su vezane za žene u IT industriji, Tamara je otkrila da ona nije imala priliku da čuje negativne komentare upućene lično njoj, ali je tokom studija imala priliku da čuje komentare upućene drugim devojkama:

„Predrasude su se uglavnom svodile na iznenađenje da devojke mogu i žele da se bave ovom oblašću, kao i da mogu da budu uspešne u tome. Ipak, smatram da to nije sputavalo devojke u nameri da ostvare svoje želje. Takođe, ovakve diskusije su se u većini slučajeva završavale zaključkom da je IT oblast namenjena svima koji imaju preferencije i predispozicije da se bave time.”

Znanje i veštine ne poznaju pol

Osnaživanje i motivisanje žena da započnu svoju karijeru u IT industriji treba da bude cilj svih IT kompanija. Znanje i veštine ne poznaju pol i iz tog razloga svi treba da prate svoje snove i ulažu u svoj razvoj.

Tamaru smo pitali šta bi poručila ženama koje razmišljaju o radu u IT industriji, a ona nam je odgovorila sledeće:

„Ženama bih poručila potpuno isto što i muškarcima. Svako treba da prati svoje snove, nevezano za to koja industrija je u pitanju. Smatram da se u IT industriji stvarno ceni trud, rad i znanje. Ukoliko težimo ka tome da svakim danom napredujemo, verujem da ništa ne može da stoji na putu ka uspehu i ostvarenju tih snova.”

Napravi prvi korak ka budućnosti koju želiš za sebe!

U želji da podrže sve mlade koji žele da budu deo IT industrije i da ulože u njihovo obrazovanje, kompanija Vega IT pokrenula je kampanju "Počni već danas" u okviru koje će biti dodeljeno 9 četvorogodišnjih stipendija i školarina za srednje škole i fakultete. 

Cilj ove kampanje jeste upravo rušenje jedne od najvećih predrasuda u IT industriji - Posao IT inženjera je isključivo muški posao.

Tamara smatra da je od velikog značaja da kompanije javno govore o ovim predrasudama da bi podstakle druge da prate njihov primer. O kampanji „Počni već danas” rekla je sledeće:

„Smatram da je jako bitno da kompanije razmišljaju o mladima koji su tek na putu da otkriju i razviju sebe. Mislim da je kampanja "Počni već danas" prvi korak u tome da se mlade devojke i momci motivišu, ali i da spoznaju da postoji neko ko veruje u njihov potencijal. Kao takva, ova kampanja definitivno treba da bude početak i inspiracija za sve buduće promene koje želimo da postignemo.”

Mi verujemo da će stipendije koje će biti dodeljene predstavljati sjajnu motivaciju svim osobama koje žele da uplivaju u svet nauke i tehnologije jer - pravo vreme da počnete da se pripremate za svoju budućnost je danas! 

Za više informacija o kompaniji VEGA IT, poseti njihov profil! 

Galerija