20.09.2024. ·
2 min

Procene softverskih projekata su teške, ali ključne za uspeh

HelloWorld
0
Procene softverskih projekata su teške, ali ključne za uspeh

Softverske procene često deluju kao nepremostiva prepreka, ali su neophodne za uspeh bilo kog projekta. Istraživanje koje je sproveo HBR pokazalo je da se svaki šesti IT projekat suočava sa prekoračenjem troškova od preko 200%, dok kašnjenja u realizaciji dostižu gotovo 70%. McKinsey takođe otkriva da su IT projekti u proseku 45% skuplji i 7% kasne u odnosu na plan. Kada su u pitanju veći softverski projekti, s budžetima većim od 15 miliona dolara, situacija je još gora – troškovi premašuju budžet za 66%, a kašnjenja iznose 33%.

Svako ko je radio na softverskom projektu može posvedočiti o izazovima procene vremenskog okvira. Često se desi da planirani rokovi budu produženi mnogo više nego što se očekivalo. Procene su ključne i pomažu da se izbegnu greške u planiranju, ali mnogi developeri često odustaju od davanja tačnih vremenskih procena. "No estimates" pristup je postao popularan među nekim agilnim timovima, gde se koriste alternativni sistemi poput bodovanja ili određivanja složenosti bez konkretnih vremenskih procena.

Međutim, bez obzira na ove metodologije, neizbežno je da će neko postaviti pitanje: "Kada će funkcija X biti gotova?" U određenim situacijama, davanje precizne procene postaje apsolutno neophodno. Na primer, prodajni tim može biti u poziciji da zaključi važan ugovor, ali samo ako može garantovati isporuku nove funkcije do određenog roka. Ili, ta funkcija može biti ključna za drugi tim koji treba da uskladi svoj rad sa njenom isporukom. U ovim situacijama, procena nije samo korisna, već i neophodna.

Za napredovanje u tehničkoj karijeri, važna je sposobnost davanja preciznih procena. Bilo da ste inženjer ili menadžer, važno je izgraditi poverenje time što ćete moći da kažete kada nešto može biti završeno – i zaista ispuniti ta očekivanja. Bez obzira na vaš trenutni nivo, sposobnost tačnih procena može značajno ubrzati napredovanje u karijeri, jer pokazuje pouzdanost i profesionalizam.

Iako su procene teške, veština preciznog davanja procena se može naučiti. Sa dovoljno prakse, svako može poboljšati ovu sposobnost. Ključ je u stalnom procenjivanju, praćenju napretka i učenju iz grešaka. Vremenom, procene postaju sve tačnije, jer se uči kako tim funkcioniše, gde se često dešavaju zastoji i koje su oblasti softverskog koda teže za prilagođavanje.

Na kraju, uspešan razvoj softvera ne zavisi samo od tehničkih veština, već i od sposobnosti preciznog planiranja i procene vremenskih okvira.

 

Oceni tekst

1
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga