O kompaniji
191
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
16.08.2024.

Serverless Testing with AWS Step Functions: šta smo naučili na meetupu?

Kako najbolje iskoristiti prednosti serverless arhitekture? Šta su to zapravo AWS Step funkcije i kako nam mogu pomoći u svakodnevnom radu? Ova pitanja okupila su cloud eksperte i entuzijaste u Novom Sadu, gde smo na brodu Zeppelin održali još jedan Levi9 meetup.

Danka Šuka, Test Lead, podelila je svoje iskustvo na temu Serverless Testing with AWS Step Functions. Danka je dala odgovore na ova i mnoga druga pitanja, uvodeći nas u svet serverless aplikacija i mogućnosti koje pružaju. Ispod ćemo dati pregled glavnih tačaka koje smo obradili tokom njenog predavanja, ali i ključnih stvari koje smo naučili.

Uvod u AWS Step funkcije: Zamislite da možete automatizovati složene procese uz pomoć jednostavnih vizuelnih tokova. Pa, AWS Step funkcije upravo to omogućavaju. Danka je započela predavanje objašnjenjem načina na koji Step funkcije funkcionišu kao vizuelni workflow servis koji omogućava orkestraciju različitih AWS servisa. Bilo da se radi o izgradnji distribuiranih aplikacija, automatizaciji procesa ili upravljanju mikroservisima, Step funkcije pružaju fleksibilnost i moć koju smo iščekivali.

Standard i Express Step funkcije: Koji tip Step funkcija je pravi izbor za vašu aplikaciju? Standardne Step funkcije su idealne za dugotrajne procese i naplaćuju se po broju stanja i prelaza unutar jedne state machine, dok Express Step funkcije omogućavaju brže izvršavanje i naplaćuju se po broju izvršenih transakcija. Kada je najbolje koristiti jedne, a kada druge? Odgovor na ovo pitanje može biti ključan za efikasno upravljanje resursima i optimizaciju troškova.


Serverless testing – praktična primena

Kako sve to izgleda u praksi? Danka je podelila konkretne primere iz svog iskustva, pokazujući način na koji je korišćenje AWS Step funkcija unapredilo serverless application testiranje. Da li ste se ikada zapitali kako automatizovati složene test scenarije? Danka je kroz primere i demonstracije objasnila kako je to moguće, koristeći Step funkcije za kreiranje robusnih testnih okruženja.

Benefiti serverless testiranja: Bilo je reči i o prednostima serverless pristupa u odnosu na tradicionalne metode testiranja – Danka je objasnila kako serverless arhitektura smanjuje operativne troškove, omogućava skaliranje po potrebi i ubrzava razvojni ciklus. Da li je moguće smanjiti troškove i povećati efikasnost istovremeno? Odgovor je: apsolutno da!

Integracija sa drugim AWS servisima: Kako AWS Step funkcije komuniciraju sa drugim AWS servisima? Tokom predavanja, Danka je pokazala kako se Step funkcije mogu lako integrisati sa Lambda funkcijama, DynamoDB, S3 i mnogim drugim servisima, čineći čitav proces besprekornim.

Debugging i monitoring: Kako pratiti i otklanjati greške u Step funkcijama? Fokusirali smo se i na najbolje prakse za monitoring i debugging, koristeći AWS CloudWatch i X-Ray. Da li ste ikada imali problema sa praćenjem toka podataka i otkrivanjem grešaka? Sada znate kako da to rešite efikasno i brzo.

Sigurnost i dozvole: Da bismo obezbedili sigurnost u serverless okruženju, istakli smo i važnost korišćenja IAM (Identity and Access Management) polisa za kontrolu pristupa i osiguranje da samo autorizovane funkcije mogu izvršavati određene radnje.

Šta nas očekuje u budućnosti serverless tehnologije? Danka je zaključila Meetup sa osvrtom na trendove i predviđanja, naglašavajući važnost kontinuiranog učenja i prilagođavanja novim tehnologijama. Tokom interaktivne sesije, učesnici su imali priliku da postavljaju pitanja i diskutuju o izazovima i rešenjima u korišćenju AWS Step funkcija. Razmena znanja sa zajednicom nam je izuzetno važna, jer verujemo da deljenjem iskustava i ideja možemo svi zajedno da napredujemo i održavamo flow inovacija.

Radujemo se narednim prilikama za druženje, učenje i zajedničko kreiranje budućnosti.

Reason #247 : We're working with the future.


Galerija