HelloWorld logo
11.08.2022. ·
5 min

Koji su najomraženiji poslovi u IT

Ivan Kuzmanović Ivan Kuzmanović

O ovoj temi je nezahvalno pričati, jer ono što važi za jednu osobu, ne mora da važi i za drugu. Mnogo je zanimljivih pozicija u IT svetu, ali ima i onih, manje zanimljivih. Pričaću ti iz mog ugla o tim pozicijama i pomalo generalizovati, kako ne bih odužio tekst. Ne želim da pomisliš da bi film 2001 Odiseja u svemiru iz 1968. godine bio interesantniji :)  

Razgovarao sam sa nekoliko kolega na ovu temu, uzeo u obzir i njihovo mišljenje dok sam pisao tekst. Možda se u nekim delovima složiš sa nama, a možda i ne. Da vidimo...  

Nakon višegodišnjeg iskustva u radu u IT kompanijama, može se formirati jasna slika različitih timova koji sarađuju na jednom projektu. Stiče se uvid u to kako funkcionišu pojedinci, na koji način se rešavaju stresne situacije, pa i ko u koga upire prstom ne bi li sakrio manjak sposobnosti da se posao uradi na način na koji je potrebno, u rokovima koji su unapred definisani. 

Iako mnoge koji se nalaze na početku svoje IT karijere privuku priče o visokim platama, poslu koji je zanimljiv, a nije težak - moram da te razočaram. Nisu svima toliko velike plate, nisu svi poslovi toliko zanimljivi, a pogotovo ne jednostvani. 

Project Manager 

Iz mog ugla, najomraženije pozicije u IT sektoru su svakako menadžerske pozicije. Dolazim iz tehničkog sveta i obožavam da učim o novim tehnologijama, uvek bih izabrao višesatno kodiranje i učenje određene tehnologije, nego dva ili tri sata “menadžerisanja” u toku radnog vremena.  

Iako važi da su menadžerske pozicije daleko plaćenije od tehničkih, smatram da je mnogo iscrpljujuće da kao pojedinac na menadžerskog poziciji, moraš uvek biti dostupan svima na svetu dok se projekat ne završi. Ok, ovde sam možda malo izdramio, ali nije daleko od istine. Na primer, pozicija Project manager usmerena je na upravljanje svim segmentima softverske izrade. Iako ne moraš da znaš programiranje, moraš u pola noći da znaš sve u vezi sa projektom. Od svih faza planiranja, tehničkih resursa, finansija, preko estimacije rokova, organizovanja izrade, testiranja i puštanja softvera “u svet”, očekuju te poprilične količine stresa. Način na koji Project manager rešava situacije koje se javljaju tokom realizacije projekta, mogu da lansirati u nebesa ili ga zakopati tako duboko, da reši da promeni poziciju. 

Evo jednog primera iz ličnog iskustva: često viđam svog PM-a kako je uvek na telefonu, sa laptopom ispod miške, koji je rasklopljen kad čovek sedne na kafu ili još gore - kad ode na ručak. Laptop uvek otvoren, mejlovi se šaltaju 300 na sat, telefon uvek u ruci, dok druga ruka, ako nespretno ne šamara po tastaturi da nekome odgovori na poruku, ubrzano utrpava zalogaje u sebe kako bi čovek stigao da jede, jer mu ubrzo počinje sastanak. Ovakav režim rada za mene nije prihvatljiv. Ipak, svaka čast svim PM-ovima koji ovakav način poslovanja prihvataju. Što se kaze: “Nema tih para za koje bih prihvatio poziciju Project managera”.  

HR – selekcija i regrutacija IT kandidata 

Pozicija HR-a nije ništa manje NE od pozicije project manager-a. Iskreno, ne vidim mnogo prostora u svom nekom svetu da se bavim ovim poslom, gde bih se suočavao sa neretko nerealnim zahtevima, pitanjima ili sugestijama zaposlenih, a da ne govorim o delu gde se love talenti na tržištu. Zamisli da ti je posao da nađes adekvatnu zamenu za neku od pozicija u tehničkom delu kompanije. Treba da znaš i razumeš poziciju i šta ona zahteva, koje je znanje potrebno da kandidat poseduje, pa da napraviš adekvatan oglas na helloworld.rs portalu ili društvenim mrežama koji ima smisla i koji neće potencijalne kandidate/talente odvratiti od prijavljivanja. Da održiš sastanke sa svim potencijalnim kandidatima i napraviš adekvatnu procenu i odabereš pravu osobu za taj posao. Cilj ti je da brzo nađes najbolje kvalifikovanog kandidata koji će posedovati dovoljno znanja za poziciju, kao i da proceniš ličnost te osobe i da vidis da li može lako da se uklopi u tim. Dakle, pored tehničkih znanja koje moraš da znaš da pozicija zahteva, moraš da imaš dovoljno smelosti i znanja da nekog analiziraš, kako bi procenio tip ličnosti koji će se uklopiti u tim i koji će moći da uči i usavršava se.  

Technical Support 

Na listi pozicija koje su za mene apsolutno NE je i Technical Support. Pored tehničkog i domenskog znanja određenog softvera/aplikacije (pri tom ne mislim isključivo na programiranje), moraš imati određene socijalne veštine koje će ti omoguciti rad sa klijentima, tako da i poslovna komunikacija mora da bude na visokom nivou. Lično, smatram da ne može (i ne bi trebalo) svako da radi taj posao i svaka čast onima koji ovaj posao obavljaju na sjajan način. Poznajem nekoliko ljudi koji su sjajni u ovom poslu i veliki kudos za njih, jer pored toga što pružaju podršku klijentima, moraju da znaju kako i da sačuvaju i odbrane svoj tim i kompaniju u nezgodnim situacijama.  

Svi bi u IT 

Gotovo da nema osobe koja nije čula od nekoga van IT-ja da je ovo oblast u kojoj se mnogo zarađuje, posao se lako uči,te da to bilo ko može da postigne. 

Delim mišljenje da svako može da nauči programiranje, testiranje softvera, UI/UX dizajn, DevOps, Cyber security i slično, ali isto tako može da se nauči i popravljanje automobila, moleraj, frizeraj, kulinarstvo i slično. Neophodno je da to želiš, da te zanima, da ti je zanimljivo. U suprotnom će se motivacija izgubiti. 

Bilo koji posao da tražiš, nije dovoljno da ti motivi budu novac ili skraćeno/fleksibilno radno vreme, privatno zdravstveno i slično. Početnicima su zanimljive developerske pozicije, dok pozicije koje zahtevaju više znanja iz mreža, cyber security i slično, nisu toliko interesantne. Potrebno je mnogo vremena za učenje, kao i mnogo posvećenosti i žrtvovanja slobodnog vremena za rad i napredovanje, na šta mnogi nisu spremni.  

Zanimljivi su putevi u IT svetu, tako da, ako kreneš jednim putem, lako možeš završiti na sasvim drugom kraju. Omražena pozicija ili ne, IT je jako dinamičan segment u kojem ćeš mnogo učiti i razvijati se u pravcu u kojem ti želiš. 

Pogledaj komentare
Ivan Kuzmanović Ivan Kuzmanović

Običan i opušten lik, technology freak. Čovek koji kad ode u šoping po odeću (ili bilo šta drugo), vrati se sa nekim tech gedžetom ili komponentom za PC. Bavi se web programiranjem, trenutno kao frontend developer, sa ciljem da se lagano prebaci u fullstack kad se poklope sve kockice u glavi. U slobodno vreme kad ne ispija piva sa društvom, čita knjige, tech blogove, gleda filmove, serije, šeta uz reku i, naravno, gejming do kasno u noć.

Iz ove kategorije