HelloWorld logo
07.11.2019. ·
4 min

Obeležen 2nd Agile Humans Day

HelloWorld

Agilne transformacije u korporacijama i javnom sektoru, autoritarni liderski stilovi u organizacijama, razlike između hijerarhijskog i mrežnog povezivanja, nastajanje agilnih zajednica, bile su samo neke od tema skupa 2nd Agile Humans Day, Anatomy of values, održanog 24. i 25. oktobra u prostorijama ICT Huba, u organizaciji kompanije Agile Humans.

Lokalna agilna zajednica i agilni profesionalci imali su priliku da se upoznaju sa vodećim ekspertima iz agilne organizacione kulture, agilnim, Kanban i Lin trenerima i pokretačima agilnih zajednica od Njujorka do Atine.

Za razlliku od većine konferencijskih i sličnih okupljanja koje se bave agilnim metodologijama iz ugla procesa i alata, fokus ovog okupljanja je bio na organizacionoj kulturi, i to s dobrim razlogom.

Moderno tržište je kompleksno i odlikuje ga brza promenjivost i visok stepen nepredvidljivosti. Ono iziskuje dodatni set kompetencija: sposobnost prilagođavanja na brze promene, pravovremeno uočavanje trendova i sluh za inovacije.

Tradicionalni komandno-kontrolni stilovi upravljanja i pripadajuća organizaciona kultura pokazuju se kao nefunkcionalni u savremenom poslovanju, pogotovu u oblasti razvoja inovatnivnih proizvoda. Krosfunkcionalni timovi, plitka hijerarhija, mrežno povezivanje unutar sistema, daju ne samo bolje rezultate u poslovanju, već omogućavaju bolje uslove rada za svakog pojedinca i prilike za samoostvarenje.

Zato nije čudo što danas agilne metodologije prednjače u razvoju softvera. Omogućavaju visok stepen fleksibilnosti, dok Scrum kao najraprostranjeniji agilni okvir već neko vreme nadilazi granice IT sektora i nalazi svoju primenu u finansijama, marketingu pa čak i javnim upravama.

No, agilizacija kompanija, edukacija za nova agilna zanimanja i prilagođavanje novim načinima rada ne idu bez odgovarajućih izazova i povremenih spoticanja koja su neizbežna za svaku krupnu, korenitu promenu.

U kompanijama sa dugom tradicijom korporativne kulture otpor promenama je veći, dok je u startup kompanijama gde se agilna kultura ugrađuje u same temelje organizacije proces daleko lakši.

Tokom susreta, dodeljeno je priznanje “Najbolji agilni lider” koje je za 2019. godinu, počasno dodeljeno Natali Delić, CTO Vip Mobile i A1 Slovenija. Kompanija Agile Humans odlučila se da ustanovi ovu nagradu kako bi skrenula pažnju na značaj i ulogu agilnog pristupa u liderstvu.

Agilni lider se postaje postepeno, to je proces. U njemu neprestano učimo, pravimo greške, iz njih takođe učimo. I što je najteže, trudimo se da promenimo sebe”, istakla je Natali Delić,  CTO Vip Mobile i A1 Slovenija prilikom uručenja nagrade.

Prve večeri, okupljenima su se predstavili Karl Rojl, profesor univerziteta u Volverhemptonu, Skot Kolfer, prvi čovek produkt menadžmenta u Ministarstvu pravde Velike Britanije, Nataša Lindštet, politikolog i ekspert za autoritarne režime sa Univerziteta u Eseksu i Luka Kladarić, developer i osnivač konsultantske kuće Sekura Collective.

Raspravljalo se o različitim paradigmama organizacione kulture i dinamici samoorganizacije, od primera iz Španskog građanskog rata do modernih Scrum timova kao i o razlici između tradicionalnih hijerarhijskih struktura i mrežnog povezivanja. U nastavku bilo je reči i o razlici između autokrata i savremenih agilnih lidera.

Drugi dan okupljanja bio je posvećen rađanju agilnih zajednica i agilnim zajednicama regiona. Na okupljanju su govorili Džonatan Hensen, osnivač njujorške Lin i Kanban agilne zajednice, Nikos Bacios, agilni trener i aktivista agilne zajednice Grčke, Ćavijer Albaladeho, jedan od pokretača agilne zajednice Španije. Moderatori panel diskusija bili su bili Karl Rojl i Jasmina Nikolić.

Da se zemlje regiona itekako uključuju u svetske tokove, svedoči i veliko interesovanje za drugi deo susreta pod radnim nazivom “Agilne zajednice regiona” kada su svoje iskustvo podelili agilni i Scrum profesionalci Bogdan Doroslovac, Marija Nikolić i Josip Jurišić. Najavljena su i nova okupljanja Scrum profesionalaca i pokretanje regionalnih inicijativa tokom 2020.

Kako primeniti Agilno na različitim skalama, kako kreirati okruženje koje će podržati agilnu transformaciju, da li je najveći izazov u Agilnom razumeti šta je ono što treba da se promeni, samo su neka od pitanja koja su zanimala prisutne.

“U današnjem  poslovnom okruženju gde su projekti veoma složeni, tradicionalni produkt menadžeri nisu u stanju da vode projekat na najbolji način jer nemaju dovoljno znanja. Samoorganizujući ekspertski timovi, međutim, u stanju su daleko efikasnije da vode jedan projekat”, Marija Nikolić, Scrum Master.

Značaj ovakve vrste okupljanja agilnih profesionalaca i svih onih koji žele da nauče nešto više o agilnom, razmene iskustva i znanja je veliki, tim više što u formalnom obrazovanju još uvek nema potrebnog prostora za ovu vrstu edukacije.

Naredno okupljanje agilne zajednice je već 7. novembra u Startit centru, ulaz slobodan.

Napiši komentar

Iz ove kategorije