HelloWorld logo
24.02.2015. ·
2 min

Šta nam donosi Java 9

Marko Herman Marko Herman

Kompanija Oracle polako priprema novu verziju Java Development Kita koja će nositi oznaku 9, a čije se pojavljivanje u finalnoj verziji očekuje početkom 2016. godine. Developeri koji aktivno rade u jednom od najpopularnijih programskih jezika širom sveta, svakako će pozdraviti novosti koje se odnose na uvođenje novih funkcionalnosti, bolje performanse, kao i unapređenu modularnost.

Lista unapređenja svakako nije finalizovana, ali ono što je trenutno poznato već obećava. Predstavljamo vam neke od najavljenih izmena i novosti.

Modularan programski kod

Podrška za modularizaciju koda je novost u verziji 9. Ona će omogućiti reorganizaciju koda u module koji se mogu lako prilagoditi manjim uređajima kada se za tim pojavi potreba. Pored toga, modularnost će obezbediti bolje performanse, bezbednost i održavanje koda.

Segmentirani keš programskog koda

Ovo je novost koju donosi Java 9, a omogućiće da se poboljšaju performanse kroz grupisanje programskog koda u više kešu. Umesto da se sav kod nalazi u jednom kešu, sa JDK 9 on će biti podeljen po tipu, na sledeće grupe:

  • trajan kod, odnosno kod koji će u kešu biti zauvek,
  • kod sa relativno kratkim vekom trajanja; i
  • kod sa potencijalno dugim vekom trajanja.

HTTP/2 podrška

Poprilično mator HTTP standard uskoro dobija novu verziju, čija se finalizacija očekuje u slično vreme kao i Java 9. Doneće brojna unapređenja (veća brzina, bolji API…), a nova Java će ga koristiti kroz HTTP Client API koji će zameniti zastareli HttpURLConnection. Ova izmena će programeri omogućiti da lako primene HTTP/2 i iskoriste sve njegove mogućnosti.

Pametno kompajliranje

JDK 9 će doneti unapređenju verziju sjavac alata za pametno kompajliranje. Novi kompajler će moći da iskoristi prednosti svih procesorskih jezgara u sistemu, što će ubrzati pokretanje programa. Alat sjavac predstavlja dodatni sloj oko alata javac i dodaje mu podršku za inkrementalno i paralelno kompajliranje.

Unapređenje Process API-ja

Process API u JDK 9 će biti nadograđen tako da može da efikasno upravlja i kontroliše procese operativnog sistema. Novi API će između ostalog omogućiti pronalaženje Process ID broja Java virtuelne mašine (JVM), numerisanje JVM-ova i procesa, i slično.

* * *

Ako želite da nove mogućnosti već sad isprobate, i počnete prilagođavanje vaših aplikacija, možete da sa zvaničnog sajta projekta preuzmete JRE i JDK za Windows, Mac OS X, GNU/Linux i Solaris operativne sisteme.

Više informacija: JDK 9 Project

Napiši komentar
Marko Herman Marko Herman

Zaljubljenik u IT od malih nogu koji duže od 15 godina piše o različitim temama, od igara i gedžeta, do poslovnih softverskih rešenja. Stručnjak za digitalni i content marketing. Slobodno vreme provodi na biciklu.

Iz ove kategorije